2022 року Європа отримала майже мільйон прохань про притулок, це не рахуючи українців

Основними країнами походження були Сирія, Афганістан, Туреччина, Венесуела та Колумбія.

2022 року Європа отримала майже мільйон прохань про притулок, це не рахуючи українців

Минулого року Європейський Союз, Швейцарія та Норвегія зафіксували найбільшу за сім років кількість заявок на надання притулку. Згідно з новим  аналізом  , оприлюдненим у середу Агентством Європейського Союзу з питань притулку (EUAA), країни отримали майже 1 мільйон запитів на міжнародний захист.

Ця цифра не включає понад чотири мільйони українців, які шукали притулку в Європі після початку російського вторгнення в лютому 2022 року і користуються положеннями Директиви про  тимчасовий захист. Агентство  називає це «обсягами, яких не було в Європі з часів Другої світової війни».

У 2022 році заяви про надання притулку подали 966  тисяч. Це приблизно на 50 відсотків більше, ніж у 2021 році і найбільше з 2016 року, відколи це питання стало дуже чутливим для ЄС.  

Згідно зі звітом, основними країнами походження були Сирія, Афганістан, Туреччина, Венесуела та Колумбія.

Сирійці (132 тисячі) та афганці (129 тисяч) залишаються найбільшими групами заявників: громадяни обох цих країн подали заявок значно більше, ніж у 2021 році.

Мальтійське агентство пояснює збільшення кількості шукачів притулку частково скасуванням пов’язаних із COVID-19 обмежень, а також довгостроковими тенденціями, які змушують людей залишати свої країни: численними конфліктами у світі та проблемами із постачанням продовольства.

У 2016 році на тлі масштабної міграційної кризи, викликаної конфліктами на Близькому Сході та в Північній Африці, заявки на надання притулку в тих самих країнах подали 1,2 мільйона людей.

Разом із величезною кількістю людей, які тікають з України від російської навали, європейські країни прийняли близько 5 мільйонів людей, які шукають певної форми міжнародного захисту. Це поставило національні системи прийому під «значний тиск», підсумовується в аналізі.

Як повідомлялось, понад 244 тисячі людей минулого року попросили притулку в Німеччині на додачу до понад 1 мільйона українських біженців, які прибули до країни у пошуках захисту від російської агресії.